#МІСТОПРОТИКОРУПЦІЇ: АПРОБАЦІЯ ГРИ АНТИКОРУПЦІЙНА «МАФІЯ»

В ПОЛТАВСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ № 21

ГО «ЕдКемп Україна» у партнерстві з проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» вже другий рік поспіль ініціюють низку практик доброчесності і педагогіки партнерства, що сприяють попередженню й подоланню корупції. Ядром проєкту стала апробація (силами педагогів та учнівства) спеціально розроблених разом із видавництвом «Шкільний світ» інструментів для роботи з молоддю в темі протидії та попередження корупції з метою їх доопрацювання та подальшої популяризації. Цього року Полтавська гімназія №21 долучається до апробації антикорупційних інструментів на заняттях з учнями 9-11 класів. Черговим етапом цієї апробації стало проведення онлайн-гри «Антикорупційна мафія» для учнів 9-Б класу.

Дев’ятикласники стали учасниками інтелектуально-психологічної командної гри, що з перших хвилин занурює у перипетії реального життя. Антикорупційна «Мафія» – модель боротьби добре організованої нечисленної групи корупціонерів проти неорганізованої більшості суспільства за контроль над спільним ресурсом –бюджетом міста. Гра розвиває навички роботи в команді, уміння аргументувати власну позицію, критично мислити та приймати рішення.
Апробація цієї гри дозволила усвідомити учням важливість того, що бюджетні кошти розподіляються прозоро: якщо податки громадян не розграбували корупціонери, то місто отримує нові дороги, садочки, парки чи інші блага. Завдяки співпраці та вдалій стратегії «жителі міста» змогли нейтралізувати навіть мафію та олігархів, що розкрадають бюджетні кошти.