Хвилина сміху для здоров’я

Сучасне життя повне турбот і проблем, які заганяють людину в кут, не залишаючи часу для простого відпочинку, спілкування і веселощів. Сміх – не лише вияв радості та веселощів. Це ще й особлива робота організму, у процесі якої виділяються корисні речовини та працює безліч груп м’язів.
Про користь сміху пишеться і говориться чимало, тому не зайвим буде ще раз нагадати про це.
Вважається, що сміх має цілющі властивості. Психологи рекомендують сміятися не менше 30 хвилин в день.
Сміхотерапія — відмінний засіб від депресії, так як сміх знижує рівень гормонів стресу.
Під час сміху м’язи обличчя посилають до мозку особливі імпульси, які позитивно впливають на його діяльність і нервову систему. Причому цей механізм спрацьовує навіть тоді, коли ми просто посміхаємося.
Сміх зміцнює імунітет. Організм краще протистоїть бактеріям, вірусам і навіть онкозахворюванням. Доведено, чим веселіша людина, тим міцніша її імунна система. Сміх збільшує кількість лімфоцитів, здатних виявляти інфекцію, тому почуття гумору і позитивний погляд на життя рятують не лише від депресій та ангін, але й від розладів імунної системи. Частіше посміхайтеся, обнімайтеся, цілуйтеся – тактильні відчуття звільняють людину від негативу. Коли людина часто посміхається, то оздоровлюється серце, нормалізується кров’яний тиск, зменшується ризик серцевих захворювань.
Сміх має знеболювальний ефект. Ендорфін є природним знеболювальним засобом, а сміх відволікає увагу від неприємних почуттів.
Лікує органи дихання. Завдяки активній діяльності легень кисень насичує кров, прочищаються дихальні шляхи.
Сміх перемагає стрес. В організмі меншає «стресових гормонів» – адреналіну та кортизону, що допомагає позбутися фізичного та емоційного напруження.
Зрештою сміх підтримує належну форму, адже активізується робота внутрішніх органів, укріплюються м’язи живота і спини. За 10 хвилин сміху в організмі спалюється 80 калорій.

 

Сміх убиває старість. Учені підрахували: якщо людина впродовж дня сміється не менше як 17 хвилин, то вона продовжує своє життя.
Сміх – прекрасна аеробіка для м’язів і непоганий масаж для багатьох внутрішніх органів. Під час нього, як і при звичайних фізичних навантаженнях, знижується рівень «поганого» холестерину та покращується кровопостачання, адже у цей час починає працювати одразу вісімдесят груп м’язів. І особливо працюють м’язи ніг, спини та живота. Сучасні вчені порівнюють одну хвилину сміху із п’ятнадцятьма хвилинами їзди на велосипеді.
Сміх – це зарядка для обличчя, яка забезпечує хороший прилив крові до його шкіри. А це – додаткове харчування для клітин, пружність і здоровий рум’янець. Не дарма відзначають, що веселі й оптимістичні люди завжди виглядають молодшими за однолітків.
Таким чином, виходить, що СМІХ – якщо і не кращі ліки, то надійна профілактика багатьох захворювань. Хороші жарти, анекдоти і комедії дійсно здатні продовжити нам життя!
Заряджайтеся позитивом кілька разів на день, підвищуйте собі настрій і зміцнюйте здоров'я!