Небезпека отруєнь неїстівними грибами

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів.
Гриби – це дарунок лісу але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алколоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах, прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі грибі і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.


Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», обрамлене оболонкою.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них. Не збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумніви сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, - викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин. Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;
    •    усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів; опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин; сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте швидку медичну допомогу.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; вживіть активоване вугілля 4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги; дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілому грілки для полегшення його стану.
  4. 3'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

  • вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте!

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи життя своєї родини та своє власне життя.