У Полтаві «Котляревський у щасливий час вкраїнським словом розпочав співати»

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть.
Т. Шевченко

9 вересня минуло 250 років відтоді, коли в Полтаві народився хлопчик, якого назвали Іваном. Йому судилося стати визначним українським письменником, який вперше в Україні через свої твори заговорив з українцями рідною мовою, започаткувавши нову добу в українській літературі.
Це про Котляревського можна сказати, що був першим у всіх значеннях слова: українським поетом, драматургом, перекладачем, талановитим педагогом, хоробрим воїном, громадським діячем та просвітителем.

Саме із  нагоди ювілея  класика української літератури дев’ятикласники нашої гімназії  (класні керівники Гаврись М.Д., Невмержицька С.П.) провели творчу зустріч із працівниками  бібліотеки-філії № 12  бібліотекарем  Маркіною Іриною Павлівною та завідуючою Артюх Людмилою Григорівною,    які розповіли чимало цікавих фактів і деталей його життя. Для багатьох  учнів  ця інформація стала новою і корисною.

Біографія видатної людини – сама як захоплююча книга. Уявіть собі: канцелярист, військовий командир, дипломат, літератор-поет і драматург, учитель, опікун благодійних закладів – і все це гармонійно поєдналося в особі Івана Петровича Котляревського. За кожним із названих занять – ледь не детективна історія, героїчний подвиг чи невтомна праця, наснажена великим гуманізмом.  
Два з половиною  століття живе на світі безсмертний автор «Енеїди» й «Наталки Полтавки», поет, якого  Олесь Гончар назвав  «веселим мудрецем». Гордимося, що саме на нашій полтавській землі народився той, хто дав крила нашому вкраїнському слову… Ця  зустріч лише  початок для знайомства із добрим і мудрим пророком , нашим талановитим земляком.

Вітаємо, Іване Петровичу, з почесним ювілеєм!
Віримо:
Пройдуть віки, настане вічне літо.
І так, як ми,  як з нами це було.
Над книжкою твоєї  «Енеїди»
Нащадок схилить радісне чоло.