ПОДОРОЖ У МІСТО КОРОЛІВ

Подорожі навчають більше, ніж будь-що інше. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома

Анатоль Франс

 

Краків з гідністю виконував функції столиці і резиденції королів. Це надзвичайне місто, що лежить над Віслою – найбільшою з польських рік, приваблює туристів із усього світу. Учні 11-А класу Полтавської гімназії № 21 не стали виключенням. Під час осінніх канікул і ми змогли поринути у казкову атмосферу польської резиденції.

За 4 дні ми змогли зануритися у минуле, зачекінитися в сьогоденні і спланувати майбутнє. За цей час учні відвідали: знаменитий Вавель, резиденція, де відбувалися церемонії коронації польських монархів, сходили на гостину до Смока. Краківський Смок пожирав найвродливіших польських дівчат і луснув на березі Вісли. Нині він є одним із символів Кракова – зовсім не страшний, у сучасних скульптурах та іграшках він часто усміхнений, убраний у краківську шапку-конфедератку. Центральну площу Ринок – найбільшу площу середньовічної Європи; Казімєж – особливий мистецький район Кракова, у минулому окреме єврейське місто; Ягеллонський університет – один із найстаріших університетів у Європі з відомим Collegium Maius, криті торгові Суконні ряди (Sukinnice), готичний костьол Діви Марії (Mariacki), невеликий костьол св. Войцеха, готичний Барбакан і Флоріанські ворота та навіть піднялися на башту Ратуші. Також присвятили окремий час для відвідання району Гетто та Фабрики Оскара Шиндлера, де змогли перенестися у часи Другої світової війни. Крім того, учні відкривали нове у світі сучасного мистецтва у галереї Моцак та тішилися з привітних чотирилапих у Краківському зоопарку. За ці дні ми бачили багато і багато чого цікавого….
Безперечно хотілося лишитися ще та ми для себе просто вирішили, що перенесемо це ще на незабаром.. До скорої зустрічі, Краків!