Цьогоріч учні 9-го та 11-го класів Полтавської гімназії № 21, у період з 21 листопада по 9 грудня, долучилися до проведення в Україні Усесвітнього Дня Гідності 2019.
Усесвітній День Гідності – це міжнародний день гідності, що проводиться щороку в усьому світі восени. Це захід, що об’єднує всіх, хто поділяють і підтримують ідею Гідності, тому він може бути організованим у закладах освіти чи інших організаціях різних типів і форм власності.
У 2019 році Усесвітній День Гідності проводився в Україні вже уп’яте. Наш заклад прийматиме участь в ньому другий рік поспіль.   
Під час участі у такому заході діти мали змогу робити багато цікавих речей.

Учні 9-го класу переглянули звернення міністерки освіти і науки України та відеоролик про святкування Дня Гідності у різних країнах світу. Разом створили креативний інформаційний стенд з «листочками дерева» - власними визначеннями терміну «гідність». Обговорюючи в групах тотожні слова, які є водночас і обов’язковими компонентами цього терміну, виготовили ментальні мапи гідних вчинків та ідей щодо вдосконалення шкільного середовища. Звичайно, не змогли обійти і тему академічної доброчесності та гідності в історії – пригадали події та гідні вчинки видатних історичних діячів та відомих жінок.
Наостанок створили «Дерево обіцянок» самим собі на рік, яке стало символом їх майбутніх гідних вчинків та цілей.

Учні 11-го класу дискутувати і обговорювати актуальні питання пов’язані з цим поняттям, слухати думки видатних людей, переглядаючи відеоролики з ними. До учнів з екранів звернулися: міністр освіти Ганна Новосад, кронпринц Норвегії – Хокон, екоактивістка зі Швеції Грета Тунберг. Усі вони говорили про «гідність» у простих речах, довкола нас, про кроки, які варто робити молоді, щоб відчувати себе гідною людиною.

Діти  мали змогу створити поняття арт-поняття «Гідність» з допомогою метафоричних фото, що розкривають це поняття.
А серед усіх запропонованих компонентів, учні познайомилися з Цілями сталого розвитку від ПРОООН в Україні, обговорили питання, що стосуються нашого спільного дому  – Землі.

Та доволі цікаво познайомилися з історіями про досягнення жінок, від Представництва в Україні Фонду імені Гайнріха Бьолля. Діти навіть запустили челендж «Це зробила вона», де продемонстрували як цікаво можна знайомитися з історіями видатних панянок. А також, говорили про фемінітиви і як їх використовувати сьогодні.

 

 

Крім того, учні мали змогу слідкувати за роботою інших шкіл долучившись до групи Усесвітнього Дня Гідності, Global Digniti Day в Україні, у соціальних мережах та викладати свої знімки з відповідними хештегами – #gdignity, #gdignityUkraine.
За період проведення цієї події учні вже традиційно встигли написати листа собі у майбутнє, ознайомитися з основними принципами гідності та ще багато чого іншого.
Загалом діти мали насичений і проведений з користю час. А Ви долучалися до таких заходів?