Щороку Amnesty International проводить Марафон написання листів, приурочений до 10 грудня — Міжнародного дня прав людини. Щороку люди з понад 200 країн світу беруть у ньому участь і своїми простими діями — підписами під петиціями, твітами, листами солідарності — допомагають змінювати життя інших. І кожен рік зусиллями учасників та учасниць Марафону вдається звільнити незаконно засуджених, змінити несправедливі закони та підтримати борців за права людини.
Цього року до Марафону написання листів приєдналися учні  10-А та 10-Б класів нашої гімназії, які під час вивчення предмету «Громадянська освіта» навчаються застосовувати отримані на уроках знання у своєму житті. Під час практичного заняття діти дізналися про історію Amnesty International Ukraine, реалізовані нею ініціативи та висловили бажання підтримати людей, чиї права були порушені. Так, познайомившись з історією українки Оксани Мамченко та її багатодітної родини, яка страждає від домашнього насилля, десятикласники підписали петицію до прем’єр-міністра нашої країни з проханням ратифікації Стамбульської конвенції Ради Європи задля злагодженого застосування чинного законодавства щодо боротьби із домашнім та гендерно-обумовленим насильством.

Найбільше всіх учнів вразила історія Ясаман Ар’яні, жительки Ірану, яка відбуває покарання у в’язниці (засуджена на 16 років позбавлення волі) за знятий хіджаб (хустку, яка має прикривати обличчя) у поїзді. Обговорюючи цю історію, всі зійшлися на тому, що покарання дівчини - прояв репресій відносно жінок, які борються проти іранського законодавства, що зобов’язує носити хіджаб. Відомо, що починаючи з 2018 року, десятки жінок були арештовані — серед них і Моніре Арабшахі, мати Ясаман. Не можна дозволити іранській владі вкрасти в Ясаман найкращі роки її життя лиш тому, що вона вірить у право жінок обирати, що вдягати. Тому одноголосно учні прийняли рішення підтримати сміливу дівчину своїми підписами в петиції.
Не залишилися учні осторонь і екологічних питань. Так, отримавши інформацію про наслідки тайфуну Йоланда у Філіппінах, вирішили підтримати і Марінель Сумоок Убальдо, яка прагне домогтися від влади своєї держави та урядів країн всього світу рішучих дій з подолання зміни клімату та її наслідків.
Зібрані підписи разом з текстами петицій ми надіслали поштою до Представництва Amnesty International Ukraine, яке знаходиться у м. Київ. Але в кожного з вас ще є можливість підтримати тих, хто цього потребує. Для цього можна перейти на сайт організації за посиланням –  https://marathon.amnesty.org.ua/ і підтримати героїв та героїнь Марафону онлайн.