«Шість мільйонів людських сердець» – саме таку назву цього року отримала Всеукраїнська акція пам’яті жертв Голокосту – людей, які загинули внаслідок систематичного переслідування за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних протягом 1933-1945 рр.
Резолюція Генеральної Асамблеї ООН про проголошення 27 січня – Днем пам’яті жертв Голокосту була опублікована у 2005 році. Цю дату обрано не випадково – саме 27 січня 1945 року близько 3 години дня солдати 107-ї дивізії 60-ї армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-майора Василя Петренка увійшли на територію одного з найбільших німецьких таборів смерті Аушвіц-Біркенау, де за чотири роки загинуло близько 1,1 мільйона чоловік. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.
В Україні на державному рівні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту щорічно відзначають із 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру». Не залишається осторонь від вшанування і наша гімназія, яка постійно долучається до вшанування та розділяє біль втрати. Зокрема, цього року для учнів 8-А та 8-Б класів було організовано перегляд фільму «Туфельки» (2012). Кіноновела є частиною альманаху «Свідки», знятого режисером Костянтином Фамом та розповідає історію пари жіночих черевичків, яка розпочинається у вітрині крамниці і трагічно завершується в братській могилі взуття концтабору «Освенцім». Що дуже цікаво, у фільмі відсутні діалоги, а події розкрито через кроки та рухи, зроблені героями.

Учні після перегляду взяли участь у активній дискусії щодо напрацювання конкретних ідей для поширення взаєморозуміння, толерантності, протидії ксенофобії та антисемітизму у шкільному колективі. Адже ми маємо зробити все, щоб запобігти подібному в майбутньому і зберегти пам’ять про найтяжчий злочин – проти людяності.