Уже за традицією, щорічно у березневі дні, у нашій гімназії проводиться Тиждень української мови і літератури. Цьогоріч це був Місячник, бо стартував 7 березня і тривав по 6 квітня. Учителями-словесниками  Гаврись М.Д., Гонтар Л.М., Гонтар В.М., Ващенко М.С., Тараненко Н.І. були організовані різноманітні заходи з метою донести до учнів красу і багатство рідної мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; розширити кругозір учнів та поглибити знання життєвого і творчого шляху Т.Г.Шевченка, підвищувати рівень декламаторських здібностей, сприяти самореалізації кожного учасника; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя; створення емоційно-позитивного мікроклімату. Гімназисти мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам’ять про видатних діячів нашого народу. Так, з нагоди  100-річчя Великого українця, людини світу і чарівного Дніпра, совісті і світоча української нації, пейзажиста, лірика, письменника і публіциста, критика, Олеся Гончара  для учнів 6-7 класів було проведено диктанти «Він народився українцем». Колектив 7-А класу (класний керівник Гаврись М.Д.)  створили і презентували проект «Із історії однієї вулиці» про вулицю Гончара в Полтаві. Учні із великим задоволенням, використовуючи новітні технології, здійснили віртуальну подорож  цією вулицею. Від  героїв Гончаревого  оповідання «Яблука на стовпцях»  семикласники отримали кілька уроків доброти, чуйності.


Старшокласники разом із учителем Гонтар Л.М. мали нагоду пройтися стежками його життя, поглибити  свої знання з літератури, познайомитися з маловідомими фактами з біографії Олеся Терентійовича Гончара, простежити зв’язок його творчості з полтавським краєм, перечитати сторінки  творів.
Мовознавчий турнір між командами учнів 10 та 11 класу був цікавим як для учасників, так і для глядачів. «Продовж прислів’я», фразеологічний конкурс «Прямо чи влучно», «Антисуржик», літературні вікторини дали можливість перевірити знання, ерудицію школярів, а для когось це була можливість дізнатися щось нове. Різноманітні мовні загадки, художні номери, читання поезій урізноманітнювали інтелектуальні випробування.
На шкільному конкурсі читців творів Тараса Шевченка, до якого  залучилися всі учителі-словесники та учні середньої та старшої ланки, школярі мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідного слова.   Найкращими декламаторами школи стали: Ворощук Єлизавета, учениця 6-Б класу; Авраменко Аліна та Осипова Карина, учні 7-А класу; Охмат Олександра, учениця 8-Б класу; Зелена Поліна та Ісаєв Марк – 10 клас.
У Полтавському національному педагогічному університеті ім.В.Г.Короленка пройшло літературно-мистецьке свято «Мелодії Шевченкового слова». Учні 5-11 класів Полтавської гімназії № 21 відгукнулися на пропозицію взяти участь у конкурсі читців-декламаторів, любителів Шевченкового слова.
На святі були присутні учні, студенти та викладачі філологічного факультету. Із вступним словом-вітанням до всіх присутніх звернулась завідувач кафедри філології, кандидат філологічних наук, доцент Мелешко В.А. та кандидат філологічних наук і викладач Зінченко Н.І., яка й підготувала цей цікавий захід.
Зі сцени звучали палкі слова Шевченка про жінку-матір, про любов до України. Нікого не залишили байдужими виконані пісні, створені на слова Кобзаря.
Компетентне журі мало змогу оцінити виразне читання учасників конкурсу й визначити призові місця. Кожен учень отримав диплом учасника й заохочувальний приз, а найкращих читців-декламаторів нагородили почесними грамотами.
Учні гімназії гідно виступили на конкурсі й отримали призові місця: Ворощук Єлизавета, Звягін Микола, Ісаєв Марк, Чернявська Анастасія були нагороджені грамотами І, ІІ та ІІІ місця.


У  рамках днів  пам’яті  про Тараса Григоровича учні 7-8 класів разом із  учителем Гаврись М.Д., Тараненко Н.І. долучилися до  Всеукраїнського квест-марафону «Чи знаємо ми Тараса Шевченка?»
Учні 6-7 класів брали активну участь у мовно-літературному квесті «Барви рідної мови». Команди змагалися між собою у восьми конкурсах, виконували цікаві завдання, розгадували кросворди, загадки, створювали малюнки, розв’язували тестові завдання. Перемогу здобув 6-А клас.
Учитель Гонтар В. М. серед учнів 5-х класів  провела конкурс-інсценізацію  «У гостях у казки». Діти із задоволенням побували у загадковому, доброму і повчальному світі казок та стали їх героями. Згадали про цінність дружби, про добро і зло, про взаємодопомогу і взаєморозуміння.


З учнями 5-В класу (учитель Ващенко М. С.) були проведені заходи: літературні диктанти, виразне читання поезій українських поетів, конкурс малюнків на патріотичну тематику, виховний захід на тему «Без мови рідної, дитино, й народу нашого нема».


А ще гімназисти  довели, що є справжніми шанувальниками звичаїв та традицій наших предків.
Так, напередодні  Великодня у фойє  нашої гімназії «розквітло» незвичайне дерево.  Ідея його створення виникла в учнів 7-А класу (класний керівник Гаврись М.Д.). Віримо, що це стане щорічною традицією. Висловлюємо подяку всім, хто  виготував писанку власноруч, прикрасив її гарним візерунком і помістив на Великодне дерево.

 

Швидко та цікаво пройшов час, предметний місячник добіг кінця. Усі святкові заходи вже стали спогадами, що виринають у пам’яті та майорять на яскравих фотознімках.