Осінні подорожі


Пам’ятаю я майже з дитинства
Мальовничі ліси і поля.
Неосяжна моя Україна,
А Полтава – то мати моя!
Пригадаю бабусин садочок,
Яблук рясно та свіжа рілля.
Як же можна це все не любити?
Це Полтава – це мати моя!

Осінь це пора подорожей і нових відкриттів, тож 18 жовтня учні 10-А класу мали можливість відкривати нове. Учні завітали до літературно-меморіального музею Панаса Мирного.
На затишній і мальовничій околиці Полтави розмістився музей-садиба відомого класика української літератури Панаса Мирного. Саме тут останні 17 років свого життя жив і творив письменник. Фактично музей почав працювати з 1940 року, хоча перші експонати були зібрані ще в довоєнні часи. Сьогодні Полтавський музей Панаса Мирного багатством своєї колекції дасть фору будь-якому іншому літературному музею України. Найціннішими екземплярами вважаються унікальні рукописи письменника і його брата, разом з яким він написав «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Під час екскурсії кімнатками музею діти змогли доторкнутися до історії, побачити на власні очі, як жив і працював письменник. Особливо запам’ятався ведмедик. Мила іграшка, якою бавилися діти в сім’ї Панаса Яковича, сьогодні вже відмітила свій 115 ювілей. Тут все зберегло атмосферу присутності автора.
Окреме здивування і захоплення викликав парк. 300-річні дуби під якими сиділи світила літературного світу і досі радують око. Кажуть, якщо їх обійняти наберешся сили. Ми всі пообіймалися.
Література у поєднанні з природою, сонечком, краєвидами Полтави – це був неперевершений коктейль осіннього настрою. А Ви гуляли околицями нашого міста?