В землі віки лежала мова
І врешті вибилась у світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна
Цвіти і сяй, моя державна

(О. Олесь)

 

Предметний тиждень у школі це завжди святковий настрій, очікування чогось незвичайного, але, звичайно, і нелегка праця. Уже традиційно у березні в нашій гімназії урочисто проходить Тиждень української мови та літератури, приурочений до дня народження Т.Г.Шевченка. У цьому році це був місячник, бо стартував він у лютому із залучення шкільної громади до різних тематичних заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови, і тривав протягом березня. 
Отож пригадаємо, як ми святкували.

 Найрізноманітніші заходи було проведено за цей час. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, спеціальні гуртки-майстер-класи. Програма була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати память про видатних  діячів  нашого  народу .

На конкурсі читців творів Лесі Українки, до якого вчителі-словесники Гаврись М.Д., Гонтар Л.М., Тараненко Н.І. залучили усіх бажаючих, школярі мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідного слова поетеси Переможці шкільного етапу Фараджин Римма, Фараджин Тасмін, Литвиненко Вероніка, Нестеренко Аліна були учасниками і вибороли призові місця на Всеукраїнському конкурсі учнівської та студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж «Змагаймось за нове життя!», присвяченого Лесі Українці.
Для учнів середніх класів під керівництвом Ващенко М.С., Гонтар В.М. були проведені літературні вікторини, усні журнали, мовну вікторину «Мовне асорті», які дали можливість перевірити знання, ерудицію школярів, а для когось це була можливість дізнатися щось нове.
Цікавою й пізнавальною була година спілкування в 5-А класі «Осяяний красою природи талант Євгена Гуцала (сторінками оповідання «Лось»)». Захід проводили учитель української мови і літератури  Гонтар В.М., спільно з науковим співробітником науково-дослідного експозиційного відділу природи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Чеботарьовою Л.В. Потрібно насолоджуватись красою природи, її чарівністю , неповторністю, пізнавати цей неозорий світ, жити в ньому за законами природи, охороняти її. Учні змогли зрозуміти, яким буде наше довкілля залежить від людини, її совісті. «Робиш добро не кайся, робиш зло зла сподівайся».
Ващенко М.С. разом із учнями 6-в провели тематичний урок «Шануймо пам'ять Кобзаря». Усі із великим задоволенням взяли участь у конкурсі вишиванок.

 

Також гімназисти мали можливість переглянути фільми про життєвий і творчий шлях основоположника нашої мови та літератури Т.Шевченка. Молодші школярі намалювали ілюстрації до улюблених поезій Великого Кобзаря, а старшокласники підготували інформаційні плакати про рідну мову та життя і творчість Т.Шевченка.
До активної роботи словесникам вдалося залучити всі учнівські колективи
Спільно зі шкільною бібліотекою підготували виставку найбільш актуальної літератури про українську словесність «О мово моя, як спів соловя». З неї можна було дізнатись про видатних учених-філологів (любителів слова), розглянути «Орфографічний, тлумачний та інші словники української мови».

 

Для старшокласників учитель, Гонтар Л.М. підготувала диспут «Єднаймось, друзі, у щирому слові». Гімназисти висловлювали свою думку, погоджуючись із правдивим словами О. Гончара: «Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе». Усі дійшли згоди, що постійна турбота про екологію мовного середовища має стати однією із головних якостей кожного українц, вдосконаленню якої немає меж.
Літературно-мистецьке свято «О слово рідне, хто без тебе я?» зібрало школярів 5-8 класів в актовій залі. Учні 8-А класу разом із учителем  Гаврись М.Д. підготували цікаві конкурсні завдання для двох команд учнів 7-А і 7-б класів. Семикласники, які змагалися між собою , продемонстрували всім присутнім глибокі знання з рідної мови, уміння швидко реагувати та давати відповіді, розгадували українські загадки, згадували прислівя та приказки. Обидві команди показали гідні результати та довели, що скарбами української нації є не лише її письменники, але й нова генерація учнів.
Святкове дійство, у яке занурились і учасники, і глядачі, було дуже цікавим і напрочуд корисним. Адже ми ніколи не маємо права забувати, що ми  українці. Ще великий Кобзар заповідав:

Не цурайтесь, люди, мови,
Не цурайтесь роду.
Як забудеш рідну мову, -
Не буде народу.