Як зберегти психологічну рівновагу під час карантину

(рекомендації для батьків)

 

  1. Прийміть те, що відбувається. Запитайте себе, що можете зробити у цій ситуації, а у чому безсилі.
  2. Збалансовано харчуйтеся і висипайтеся, не змінюйте кардинально режим дня, усією родиною намагайтеся дотримуватися звичного розпорядку. Не забувайте про фізичну активність.
  3. Якщо емоції, страх, злість, тривога переповнюють, намагайтеся їх конструктивно виражати – відверто поговоріть з тим, кому довіряєте, дозвольте собі поплакати наодинці, займіться фізичними вправами. Проте не виливайте їх на близьких.
  4. Дотримуйтеся інформаційної гігієни. Не читайте новини цілодобово. Краще не робити це зранку, перед сном і на голодний шлунок. І звичайно перевіряйте джерела інформації.
  5. Будьте уважними до психологічного стану дитини, її почуттів, реакцій, чесно розмовляйте про те, що відбувається.
  6. Окрім допомоги і контролю за виконанням уроків дітьми, приділяйте достатньо часу спілкуванню, сумісній діяльності. Проводьте разом із дитиною так званий «контактний час» - відкладіть усі справи, особливо гаджети, мінімум на годину і приділіть його лише дитині, спілкуванню з нею, сімейному дозвіллю (ігри, розваги, малювання, пазли, тощо). Використайте час карантину як можливість встановити тісний психологічний контакт з дитиною, або відновити його.
  7. Робіть те, що приносить Вам задоволення та розслаблення. Це може бути читання книжок, перегляд телесеріалів. Займайтеся творчістю, це допомагає відволіктися від буденності, покращити емоційний стан. Дрібна моторика рук стимулює роботу мозку і надає медитативного, розслаблюючого впливу. Скористайтеся можливістю займатися тими справами, на які зазвичай не вистачало часу.
  8. Підтримуйте гарний настрій і оптимізм. І не забувайте, що діти віддзеркалюють емоційний стан батьків, тому надзвичайно важливо зберігати стан психологічної рівноваги.
    Якщо відчуваєте, що не справляєтеся самотужки, зверніться по допомогу до психолога в он-лайн режимі.

Практичний психолог Яковенко Аліна Олександрівна.